Oblíbené : Rumy, Whisky, Skotské whisky, Giny

Alkotop.cz - Top alkohol pro Vás

Jak vybrat whisky?

Autor: Vladimír Pilný Publikováno: 19.11.2023
Jak vybrat whisky?

Jak vybrat whisky?

Whisky je jedním z nejstarších alkoholických nápojů na světě a je vyrobena z obilí, které je destilováno a zraje několik let ve dřevěných sudech. Vybrat správnou whisky je důležité pro získání plného výrazu chuti a chuťových vlastností. Existuje mnoho různých druhů whisky, které se liší podle země původu, typu obilí použitého k výrobě, typu sudu, ve kterém je zrána, a doby zrání. Následující článek vám pomůže najít tu správnou whisky pro vás.

Země původu

Nejběžnějšími druhy whisky jsou skotská, irská a americká. Skotská whisky je nejznámější a nejpopulárnější, protože je vyráběna z nejčistších vod a má nejdelší tradici. Skotská whisky je rozdělena do čtyř hlavních kategorií: single malt, blended malt, single grain a blended grain. Irská whisky je vyrobena z ječmene a má jemnou, sladkou chuť. Americká whisky je vyrobena z kukuřice, ječmene a obilí a má vyšší obsah alkoholu než jeho skotský protějšek. Americká whisky je rozdělena do dvou hlavních kategorií: bourbon a rye.

Typ obilí

Obilí, které je použito k výrobě whisky, je zásadní pro její chuť. Nejčastěji se používá ječmen, ale může se použít i kukuřice, pšenice, ječné klíčky nebo ovsa. Každý typ obilí dodá whisky jinou chuť a vůni. Ječmen je nejčastěji používaným obilím a dodává whisky sladkou, příjemnou chuť. Kukuřice je také často používaná a dodává whisky jemnou, sladkou chuť. Pšenice dodává whisky jemnou, oříškovou chuť. Ječné klíčky dodávají whisky lehkou, ovocnou chuť a oves dodává whisky sladkou, krémovou chuť.

Typ sudu

Typ sudu, ve kterém je whisky zrána, má vliv na její chuť a vůni. Nejčastěji se používají sudy po bourbonu, sherry a vínu. Bourbonové sudy dodávají whisky sladkou, karamelovou chuť. Sherryové sudy dodávají whisky tmavou, ovocnou chuť. Vinné sudy dodávají whisky jemnou, ovocnou chuť. Každý druh sudu dodá whisky jinou chuť a vůni. Je důležité si uvědomit, že whisky může mít různé chutě a vůně v závislosti na typu sudu, ve kterém je zrána.

Doba zrání

Doba zrání whisky má vliv na její chuť a vůni. Whisky je obvykle zrána po dobu alespoň 3 let, ale může být zrána i po dobu několika desítek let. Čím déle je whisky zrána, tím více chutí a vůní se do ní dostane. Whisky, která je zrána po dobu několika desítek let, může být velmi drahá, ale může být také velmi chutná. Je důležité si uvědomit, že čím déle je whisky zrána, tím více chutí a vůní se do ní dostane.

Výhody a nevýhody whisky

Whisky má mnoho výhod, včetně toho, že je vyrobena z čistých vod a má dlouhou tradici. Je také velmi chutná a může být velmi aromatická, pokud je zrána ve správném sudu. Mezi nevýhody whisky patří to, že je velmi silným alkoholem a může být návykový. Je také velmi drahý a může být obtížné najít tu správnou whisky pro vaši chuť.

Současné trendy

Současné trendy v oblasti whisky jsou směřovány k výrobě whisky z neobvyklých druhů obilí, jako je kukuřice, pšenice, ječné klíčky nebo oves. Také se více zaměřují na zrání whisky v neobvyklých typech sudů, jako jsou sudy po vínech, bourbonu nebo sherry. Dále se více zaměřují na kombinování různých druhů whisky, aby se získaly nové chutě a vůně. Tyto trendy se stávají stále populárnějšími a mohou být velmi zábavné pro začínající i zkušené milovníky whisky.

Vybrat správnou whisky může být obtížné, ale pokud se zaměříte na zemi původu, typ obilí, typ sudu a dobu zrání, můžete se dostat k whisky, která je pro vás ta pravá. Uvědomte si výhody a nevýhody whisky a zkuste některé z nejnovějších trendů. Pokud se budete držet těchto kroků, můžete najít whisky, která je pro vás ta pravá.



Tento článek jsme napsali proto, abyste lépe pochopili, jak si vybrat whisky. Podívejte se přímo do naší kategorie whisky na naší webové stránce Top alkohol pro Vás



Produkty z kategorie whisky

Johnnie Walker Blonde je příjemná směs světlé obilné a ovocné sladové whisky. Ulahodí nejen zvědavým milovníkům...

Kyrö Malt Rye Whisky je první finská žitná whisky pocházející z jedné šarže, která je vyrobená ze 100% finského sladového...

Whisky Kyrö Wood Smoke se vyrábí ze sladu, jehož základem je nakouřené finské celozrnné žito. Podle staré severské tradice...

499 Kč
1 369 Kč
1 369 Kč



Produkty z kategorie whisky


Přečtěte si i naše další články

Kategorie: Whisky
Sdílet:

Doporučené kategorie

Doporučené obchody